Elk jaar organiseert Topvrouwen haar Jaarevent op prachtige locaties in Nederland en worden de gasten getrakteerd op mooie kunstwerken. Zo hebben we ons Jaarevent in het Mauritshuis, het Rijksmuseum en de Hermitage kunnen organiseren. Helaas heeft Topvrouwen.nl dit jaar vanwege de maatregelen rondom COVID 19 geen Jaarevent kunnen organiseren.

Topvrouwen uit de 17de eeuw

Wij zijn toen op het idee gekomen om een video op te nemen over Topvrouwen uit de 17de eeuw, mede geïnspireerd door het feit dat Amalia van Solms, de hofdame van Winterkoningin Elisabeth Stuart, volgend jaar, 400 jaar geleden, zich in Nederland vestigden. Op 21 april 1621 komt de Winterkoning Frederik V van de Palts en Winterkoningin Elizabeth Stuart met hun gevolg aan in Den Haag en logeren op de Kneuterdijk, het voormalige huis van Johan van Oldenbarnevelt. Amalia van Solms woont hier dan ook en wordt in datzelfde jaar 18 jaar. Amalia trouwt uiteindelijk met prins Frederik Hendrik van Oranje. Onze huidige kroonprinses Amalia van Oranje - Nassau gaat de dag nadat ze 18 wordt, in datzelfde huis haar eerste ambt bekleden, als lid van de Raad van State. Elizabeth Stuart  en Amalia van Solms waren in het stadhouderloos tijdperk de enige twee royals die de belangen van de Oranjes (en Stuarts) verdedigden samen met Mary Stuart de vrouw van de overleden Willem II. Elizabeth was behalve prinses, mooi, slim, dapper, doortastend en uiteindelijk succesvol.

Hopelijk biedt 2021 nieuwe kansen om een prachtig jaar event te organiseren rondom deze topvrouwen in de 17de eeuw. Plannen worden gesmeed op welke manier dit zou kunnen plaatsvinden. De video geeft alvast een inkijkje.