’Vrouwen hakken knopen door’

Het leek uitgerekend een man die de autorally van Topvrouwen.nl won: jhr. Jan van der Does de Willebois. ,,We hebben nog nèt geen bolle ruiten”, omschreef hij als chauffeur vrolijk de samenwerking met zijn echtgenote, notaris Jeannine van der Does de Willebois-Geurts. Overigens was zij de navigator, die zei hoe hij rijden moest. Dus was het wellicht wèl een vrouw die bovenaan eindigde.

,,Dit is anders dan wat we normaal bij Topvrouwen.nl organiseren”, zei voorzitter Marguerite Soeteman-Reijnen, bestuurder bij Aon Holdings, bij de eerste stop in Landsmeer. Meestal zijn het ontmoetingen van bestuurders en commissarissen met geschikte vrouwen voor dergelijke functies. De rally was een corona-manier om toch naar buiten te treden.

Topvrouwen.nl heeft ook een database vol ambitieuze board ready-vrouwen. Want vanaf begin komend jaar moeten raden van de commissarissen van de 88 grootste beursgenoteerde bedrijven voor tenminste 30 procent uit vrouwen bestaan. En 5000 grote ondernemingen moeten zelf ambitieuze streefcijfers en plannen opstellen, om meer vrouwen aan de top te kijgen.

,,Inmiddels staan er 2.500 vrouwen ingeschreven in de database”, vervolgt Soeteman. ,,Anders dan voor 2016 horen we nu eigenlijk zelden meer ‘dat er gewoon geen geschikte vrouwen te vinden zijn voor topfuncties’. Leiders komen daar niet meer mee weg.”

Caroline Holtgrefe, directeur Topvrouwen.nl: ,,Aan het toegenomen aantal benoemingen merken we duidelijk dat bedrijven de waarde inzien van man/vrouwbalans aan de top. Wij willen graag de verbinding tussen zittende bestuurders en ambitieuze topvrouwen in stand houden. In plaats van op events zijn we daarom nu extra aanwezig op social media en zetten we vol in op webinars.”

Binnenkort is er bijvoorbeeld een webinar met Feike Sijbesma, ex-bestuursvoorzitter van DSM. ,,We werken dus op een andere manier aan de zichtbaarheid van ambitieuze topvrouwen”, wil Holtgrefe nog kwijt, ,,en deze corona-proof rally past daar goed bij.” Wat haar betreft is zo’n rally ook symbolisch: ,,Van vrouwen op topfuncties wordt vaak gezegd dat zij op de rem trappen terwijl mannen gas geven – vrouwen zouden binnen topteams vooral van meerwaarde zijn omdat zij empathisch en bedachtzaam zijn. Dat is veel te kort door de bocht. Vrouwen brengen naast hun kennis en kunde zoveel meer waardevolle eigenschappen met zich mee, óók eigenschappen die als masculien gezien worden. Vrouwen zijn prima in staat risico’s af te wegen en daadkrachtig knopen door te hakken, én ze zijn goede crisismanagers – eigenschappen die zeer welkom zijn in deze onzekere tijd.”

Overigens reden er meer teams mee met een man achter het stuur. ,,Ik kom niet eens aan de pedalen!”, zei Irine Gaasbeek, directeur in ons land van bedrijfsadviseur Accenture, in een Jaguar E-type. Walter Blom reed. Zij eindigden echter als een van de allerlaatsten...

Carolina Wielinga, financiële topvrouw van BDR Thermea Group, gigant in warm water-installaties, kon niet wegkomen uit Landsmeer. Zij liet de motor van haar Ford Mustang uit 1967 gieren zonder dat de wagen in beweging kwam. ,,Je moet pompen!”, riep Jan van der Does en even later reed ze tevreden weer verder.

Bron: Telegraaf.nl