Geluk zit in de kleine dingen. Maar naar die kleine dingen was het dinsdagavond 27 september wel even zoeken. Want geluk werd tijdens het Topvrouwen Diner voor Plan onafgebroken in grote porties opgediend. En dat terwijl de aanleiding van het benefietdiner allesbehalve gelukkig is...

De mooiste dag van je leven. Veel vrouwen kijken zo terug op hun bruiloft. Vrouwen ja. Maar meisjes niet. Want wereldwijd is het aantal kindhuwelijken schrikbarend hoog. Elke dag worden er 39.000 meisjes gedwongen om met een veel oudere man te trouwen. En vanaf die ‘mooiste dag’ begint de dagelijkse ellende. Want ga maar na. Hoeveel kan een meisje van twaalf hebben? Is ze, weggerukt uit haar vertrouwde omgeving en zonder verdere scholing opgewassen tegen onderdrukking, huiselijk geweld of een zwangerschap die haar kinderlijf moet dragen? Nee. Is ze bestand tegen de uitzichtloze situatie, het voortdurende misbruik of de grote risico’s op HIV-besmetting en complicaties tijdens de bevalling? Nee, nee en nog eens nee.

Wij een kans, zij een kans

Schoonzussen Sonja Paauw en Jantine de Jong realiseren hoe onbezorgd hun leventje als kind was. En dat geluk, ergens geboren worden waar je je als meisje in alle vrijheid kan ontwikkelen, gunnen zij ieder kind. Dus toen Plan Nederland het idee opperde om in tien dagen Zambia op de mountainbike te doorkruisen om zo geld in te zamelen tegen kindhuwelijken, waren ze direct overstag. “Dit voelt voor ons als een geweldige kans om die meisjes een kans te geven,” legt Jantine uit. “Zo’n fantastische ervaring koppelen aan iets goeds doen voor een ander, nou, dat is iets waarover ik niet lang hoefde na te denken,” vult Sonja haar aan.

Vrijheid is een kostbaar goed

“Onze vrijheid in Nederland is een kostbaar goed,” vertelt Jantine bevlogen. “Maar het is niet een vanzelfsprekendheid. Want het nare is dat je niet eens over de grens hoeft te kijken om voorbeelden aan te halen. Ook in Nederland worden meisjes tegen hun wil uitgehuwelijkt. Om zoveel redenen moet dat stoppen. Hier en over de grens. Dus ik hoop dat onze actie vooral bekendheid geeft aan dit probleem.”

Fietsfanaat? Nee, niet echt!

De projecten die tijdens de fietstocht in Zambia worden bezocht, zijn opgezet door Plan Nederland. “We zien daardoor hoe het sponsorgeld wordt besteed aan projecten die de belangrijke missie ‘betere leefomstandigheden en gelijke kansen voor meisjes’ ondersteunen,” legt Sonja uit. “Een snoepreisje is het dus allerminst. Dat ik, niet echt een fietsfanaat zijnde, ga fietsen in 35 graden zegt misschien genoeg. Dit onderwerp gaat me aan het hart. En om daar aandacht voor te vragen, ben ik blijkbaar tot zoiets in staat!”

Topvrouwen

Om geld op te halen voor de projecten van Plan in Zambia, organiseerden Sonja en Jantine onlangs het Topvrouwen Benefietdiner. Onder de voorwaarde dat iedereen een duit in het zakje deed, genoten 39 vrouwen,  die allen om uiteenlopende redenen het predicaat topvrouw verdienen, van een heerlijk diner in het statige gebouw van een van oudsher ‘old boys network’: De Koninklijke Industrieele Groote Club aan de Dam in Amsterdam. Annemarie Jorritsma, drijvende kracht achter het initiatief Topvrouwen, gaf een update over het schamele aantal vrouwen op topposities in Nederland en waarom het zo’n goed idee is als raden van bestuur evenwichtiger in elkaar zitten.

Kippenvel

Het kippenvelmoment werd verzorgd door Siham Atassi. Haar verhaal hoe ze als Syrische vluchteling de verschrikkingen te boven kwam en haar leven weer in eigen hand nam door hulp van haar (nieuwe) dierbaren aan te nemen, was ontroerend sterk. En dan Nesrine. Als zestienjarig meisje, geboren en getogen in Amsterdam, wordt zij tijdens een vakantie in Marokko uitgehuwelijkt. Ze leeft in een hel, weet te ontsnappen, wordt na haar terugkeer door iedereen verstoten, leeft op straat, maar slaagt er uiteindelijk in om een bestaan op te bouwen. Ze is nu bijna dertig en viert dat ze een jaar geleden gescheiden is. De weg naar vrijheid was lang, eenzaam en hard. Maar nu is ze eindelijk vrij. En omdat ze weet dat haar geschiedenis niet uniek is, besloot ze haar verhaal te delen. Met iedereen die het maar wil horen. Want wat zij heeft meegemaakt, mag een ander niet overkomen. Niet hier. Nergens.

Geen prijs te hoog

Zo werd een gewone dinsdagavond in september een onvergetelijke avond vol topmomenten. Bepakt en bezakt met voldoende inspiratie, houvast en steun reizen Jantine en Sonja op 9 november richting Zambia. Het enige wat er nog in hun fietstassen ontbreekt, is een lading geld. Want ja, we zullen er maar niet omheen draaien, wat ons betreft is geen prijs te hoog als het gaat om de vrijheid van meisjes. 

Klik hier voor facts & figures over kindhuwelijken.

Klik hier om de actie van Sonja & Jantine te steunen met een bedrag naar keuze.