“Het gaat er vooral om dat je er als bestuurder van overtuigd bent dat diversiteit toegevoegde waarde heeft. Diversiteit is in het belang van je klanten, van je medewerkers, en uiteindelijk ook van aandeelhouders.”

Over de organisatie

Verzekeraar Allianz biedt verzekeringen op de particuliere en zakelijke markt. Allianz in Nederland is onderdeel van de Allianz Group, een van oorsprong Duits bedrijf met ruim 140.000 medewerkers dat actief is in ruim 70 landen.

  • sector financiële dienstverlening
  • 989 medewerkers
  • 33% vrouwen in de rvb
  • 50% vrouwen in de rvc

Wat levert het op?

Allianz is overtuigd van de toegevoegde waarde van een divers bestuur en een diverse rvc. CEO Sjoerd Laarberg: “Ik ben overtuigd van de toegevoegde waarde van diversiteit voor ons bedrijf. Verschillen zijn er , die moet je accepteren en goed inzetten. Vrouwen en mannen hebben andere invalshoeken, benaderen kansen anders. Dat is verschillend en complementair. Als we onze klanten willen begrijpen, hebben we die diversiteit juist nodig. Ook in het bestuur.” Een divers bestuur is daarnaast van belang om talentvolle medewerkers te behouden, legt Sjoerd Laarberg uit: “Als je vrouwelijk talent wil behouden voor je bedrijf, zal je moeten zorgen voor doorgroeimogelijkheden. Dan kun je niet aankomen met een board zonder vrouwen. Wat ben je dan voor een voorbeeld voor dat talent? Het verhaal en de daad moeten natuurlijk wel kloppen. Op alle vlakken.”

Aanpak

Voor Allianz is niet zo zeer het wettelijk streefcijfer bepalend, maar de toegevoegde waarde van diversiteit. Laarberg: “We doen het niet omdat het moet. Ik sta er achter, het is mijn oprechte overtuiging dat diversiteit werkt.”

Uitsluitend werven onder vrouwen
Bij een voorgaande benoeming in de rvc is geworven via een executive search bureau. Allianz gaf het bureau expliciet de opdracht mee om te zoeken naar een vrouw: “We leveren een competentieprofiel aan, met eisen over de cultuur. Dat profiel sturen we uit en dan zoeken we met dat profiel eerst naar vrouwen. Het executive search bureau waar wij mee werkenkomt normaalgesproken met meer dan genoeg geschikte kandidaten. Deze keer ook weer. Dan voeren we daar gesprekken mee, en met de meest geschikte kandidaat gaan we verder. Er is genoeg aanbod”

Gestructureerd beleid om doorstroom van vrouwen te bevorderen
Kandidaten voor de rvb stromen bij Allianz vooral door vanuit de eigen organisatie. Daar is vanuit de Allianz Group gestructureerd beleid voor geformuleerd. “Er zijn internationale afspraken en richtlijnen voor HR-beleid om vrouwelijk talent te stimuleren en op te leiden, maar ook om werk en privé goed af te stemmen. De resultaten daarvan worden gemonitord en die evalueren we ook.”

Tips

  1. Gewoon doen. “Je kunt duizend redenen verzinnen om het niet te doen. Maar wat houdt je tegen het wel te doen?”
  2. Geef recruiters gericht de opdracht ‘we zoeken een vrouw’. “Geef duidelijk aan dit is het profiel, dit is wat wij zoeken en daar zoeken we een vrouw bij. En dat lukt dan gewoon.”
  3. Werk met een geschikt executive searchbureau. “Wij werken al jaren samen met een recruiter. Haar visie sluit gewoon goed aan bij onze bedrijfsvisie. Gekwalificeerde vrouwen zijn er gewoon, meer dan genoeg. Dat is onze ervaring.”

Contact

Sjoerd Laarberg
CEO Allianz Nederland

Show in Slider: 
no
Terug