“Ik ben me ervan bewust dat ik als vrouwelijke CEO, die zelf ook kinderen heeft en met de combinatie werk en gezin heeft geworsteld, het traditionele beeld omver duw. Vrouwen in topposities zijn helaas nog best uitzonderlijk. Ik realiseer me dat ik andere vrouwen hierin kan steunen.”

Partou

Partou Holding BV is de grootste kinderopvangorganisatie van Nederland en levert kinderopvang in alle soorten en maten.

 • sector zakelijke dienstverlening
 • 3670 medewerkers
 • 1 vrouw (50%) in de rvb
 • 1 vrouw (50%) in de rvc

Wat levert het op?

“Complementaire teams vinden we belangrijk. Dat zijn teams die uitblinken doordat de deelnemers gezamenlijk beschikken over de juiste mix van kwaliteiten en vaardigheden. Vrouwen aan de top is voor ons geen doel op zich. Maar een goede man/vrouw-verhouding leidt vaak wel tot meer succesvolle teams. Eenvoudigweg omdat mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten elkaar in de praktijk heel goed blijken aan te vullen.” zegt Katinka Reuling, CEO van kinderopvangorganisatie Partou.

Aanpak

Partou kiest voor een pragmatisch aanpak, waarbij complementaire kwaliteiten voorop staan. Vindt er een wijziging plaats in de rvb, dan zijn de rvc en aandeelhouder beide nauw betrokken bij de selectie van een nieuwe kandidaat. “Persoonlijke kennismaking, diverse gespreksrondes en een assessment vormen een vast onderdeel van de wervingsprocedure, op zoek naar de allerbeste kandidaat.
Bij gelijke geschiktheid wordt goed gekeken naar een evenwichtige samenstelling. Dat kan betekenen dat je dus bewust kiest voor een vrouw of juist voor een man. Voor managementfuncties kijken we altijd eerst naar onze interne talenten die we via een vlootschouw jaarlijks in kaart brengen.”

 • Bewust zijn van de meerwaarde van diversiteit
  “Het belang dat wij hechten aan complementaire kwaliteiten, geeft de doorslag. Een evenwichtige man/vrouw-verdeling is vaak beter voor het succes van een organisatie, dat blijkt ook uit onderzoek. Daar gaan we bewust mee om.”
 • Bewust beleid om de zetels in de rvb en rvc evenwichtig te verdelen
  Katinka Reuling vertelt hoe het in haar geval is gegaan. “Vijf jaar geleden werd ik benaderd vanuit het netwerk van de rvc, vanwege het vertrek van de voormalige, mannelijke CEO. Ze waren nadrukkelijk op zoek naar een kandidaat die grote veranderingen kon doorvoeren en daadkracht kon koppelen aan verbindend en empathisch handelen. Door die combinatie van competenties is de kans groter dat je bij een vrouw uitkomt.”
 • Bewust beleid om het aandeel vrouwen in managementposities te verhogen
  “Via onze jaarlijkse vlootschouw stellen we vast wie onze (potentële) toppers zijn en welke ontwikkeling zij nog nodig hebben voor een volgende stap. Dat kan een horizontale of verticale loopbaanstap zijn. Is er een vacature, dan benaderen we onze talenten actief. Uiteraard is het hun eigen keuze of ze al toe zijn aan de volgende stap. Wel houden we ook rekening met de thuissituatie, denken we mee hoe hij/zij een verantwoordelijke baan met gezin kan combineren.

  Het gaat ons om de resultaten die we willen boeken en hoe de kandidaat met zijn talenten daaraan kan bijdragen. Het gaat ons niet om de wijze waarop ze hun werk willen organiseren, daar zijn ze flexibel in. Als manager neem je de verantwoordelijkheid die hoort bij je functie. De praktijk wijst uit dat we daarmee vooral ook onze vrouwelijke talenten stimuleren om de volgende stap te maken.”

 • Gebruik van assessments
  “We doen altijd een assessment, dat heb ik ook gehad toen ik hier kwam. Daarbij gaat het niet zo zeer om de vraag of mensen de functie aankunnen, dat weet je wel op dit niveau. Waar we nadrukkelijk naar kijken is naar persoonlijkheid en naar complementaire kwaliteiten.”

Tips

 1. nadrukkelijk uitspreken
  “Het is niet zo moeilijk. Je moet vaststellen en uitspreken dat het je grootste wens is dat er nu een vrouw komt. Wij vinden als rvb en rvc een evenwichtige man/vrouw verdeling belangrijk en daarom willen we nadrukkelijk een vrouw.”
 2. je voornemens daadwerkelijk effectueren
  “Het is onwerkelijk dat je geen geschikte vrouw kunt vinden, daar kun je nu toch niet meer mee aankomen. Dan geef je die opdracht aan een searchbureau.”

Contact

Partou
Katinka Reuling
telefoon 0651189505
mail katinka.reuling@partou.nl
katinka.reuling@gmail.com

Show in Slider: 
yes
Terug