“Erin geloven en het daarom doen, doen omdat je het echt wilt en omdat je er de meerwaarde van in ziet. Dat is het vertrekpunt”

Bergschenhoek Groep BV

De Bergschenhoek Groep B.V. is een familiebedrijf met een lange traditie, die start in het begin van de twintigste eeuw. Inmiddels staat de vierde generatie aan het roer. Van de handel op de binnenvaart is het bedrijf uitgegroeid tot een internationale onderneming die op het gebied van ventilatie- en luchtbehandelingssystemen, rookgasafvoer- en waterbeheersingssystemen en civiele techniek wereldwijd actief is.

  • Sector industrie
  • 460 medewerkers
  • 1 vrouw (50%) in de RvB
  • 1 vrouw (20%) in de RvC

Aanpak

Bij een vacature in de RvC is door Bergschenhoek Groep bewust gezocht naar een vrouw. Volgens Corine Rook kan voor zowel nieuwe leden van de RvB als de RvC geput worden uit een breed eigen netwerk. “We zijn heel bewust op zoek geweest naar een vrouw voor de RvC, uiteraard één die paste binnen het competentieprofiel, maar die zijn er zeker. Eigenlijk lukt het altijd met behulp van het netwerk, via andere commissariaten beschik je over een groot netwerk met geschikte personen. We hadden verschillende vrouwen in de picture. Als je het echt wilt, dan kan het absoluut.”

,p>Bij de RvB ligt het anders. Bergschenhoek Groep heeft één man en één vrouw in de RvB, hetgeen volgens Corine Rook ook zo maar anders had kunnen zijn. “We zijn een familiebedrijf. Opvolging uit de familie heeft dan de voorkeur. Wij (mijn neef en ik) zijn nu de vierde generatie. Toen de derde generatie aan het roer stond waren er geen vrouwen vertegenwoordigd, in de eerste en tweede generatie wel. Alhoewel de tweede generatie vrouwen niet zo veel te vertellen had, was dat bij de eerste generatie weer wel het geval.”

Familiebedrijf is complex Het feit dat Bergschenhoek Groep een familiebedrijf is, maakt een evenwichtige m/v-verdeling wel complexer. Rook: “Ik werk momenteel aan een nieuw familiestatuut. We weten niet hoe de volgende generatie eruit gaat zien, moeten in de RvB mensen van buiten, of juist niet en willen we er specifiek vrouwen in? Waaraan geef je de voorkeur: aan een man van binnen of aan een vrouw van buiten? Het is complex, in een familiebedrijf spelen meerdere belangen.”

Je moet het zelf willen Aandacht in de pers en de media voor een evenwichtige verdeling in besturen draagt bij, maar bij Bergschenhoek Groep heeft vooral support van de voorzitter RvB effect gehad. “Hij heeft gewoon gezegd dat er een vrouw moet komen, we willen dat echt als bedrijf!” Volgens Corine Rook speelt maatschappelijk belang ook een rol, maar gaat het er vooral om als bedrijf zelf achter m/v-diversiteit te staan en het niet opgelegd te krijgen.

M/V diversiteit vraagt voortdurende aandacht Bergschenhoek Groep is een bedrijf in de door mannen gedomineerde wereld van de industrie. Met nog relatief weinig vrouwen in de branche, is men zich ervan bewust dat m/v-diversiteit voortdurende aandacht vraagt. “We voeren geen expliciet m/v-beleid, maar de verdeling van mannen en vrouwen is net zoals leeftijdsverdeling wel een aandachtspunt, bijvoorbeeld bij het bespreken van de businessplannen van onze entiteiten en tijdens sollicitatieprocedures.”

Een evenwichtige m/v-verdeling maakt het team sterker Bergschenhoek Groep onderstreept het belang van mannen én vrouwen in zowel de RvB als de RvC. Corine Rook ziet het als volgt: “Het helpt gewoon dat er een vrouw in zit, vrouwen en mannen werken nu eenmaal anders in teamverband. Zet je alleen mannen bij elkaar, dan wordt er toch geacteerd vanuit andere drijfveren, dat geeft een andere dynamiek. Diversiteit voegt wat toe, dat maakt het team sterker. Mannen en vrouwen vullen elkaar goed aan!”

Tips

Doen. Vrouwen zijn wel degelijk te vinden, maar je moet er wel je best voor doen.

Contact

Telefoon: 010 52 42 694
E-mailadres: secretariaat.groep@brghoek.nl

Show in Slider: 
no
Terug