“Duidelijk op sturen. De voorzitter neemt hierin bij ons het voortouw en dat is erg belangrijk. Steeds teruggrijpen naar wat er is afgesproken en wat we belangrijk vinden en steeds weer benoemen dat en waarom je een voorkeur hebt.”

Noordwest Ziekenhuisgroep

Medisch Centrum Alkmaar is gefuseerd met het Gemini Ziekenhuis en heet Noordwest Ziekenhuisgroep. Al jaren bieden beide ziekenhuizen zorg aan de inwoners van Noordwest-Nederland.

  • Sector gezondheidszorg en welzijn
  • 4107 medewerkers
  • 1 vrouw (33%) in de rvb
  • Rvc: 3 vrouwen en 4 mannen (inmiddels) 2 vrouwen en 4 mannen

Wat levert het op?

Bij Noordwest Ziekenhuisgroep leeft de overtuiging dat m/v-diversiteit beter werkt in teams, het levert een goede dynamiek in teams. Teams presteren er beter door.

Aanpak

Nadrukkelijke sturing
Bij de werving van de rvb en de rvt wordt specifiek gekeken naar een evenwichtige m/v-verdeling. In de rvt wordt een profiel opgesteld, waarmee de selectiecommissie aan de slag gaat. Volgens Jacqueline Gerritsen, secretaris van de rvb en rvt, wordt in het profiel van beide raden nadrukkelijk op een evenwichtige samenstelling gestuurd. “Bij de laatste vacature is bijvoorbeeld expliciet aangegeven dat we bij voorkeur een vrouw wilden.”

Voorkeur voor een vrouw bewaken
De voorzitter van de rvt vervult een belangrijke rol. Deze heeft er volgens Gerritsen voor gezorgd dat men zich ook echt vasthield aan het voornemen bij voorkeur een vrouw te benoemen. “Het is immers een grote valkuil om als je eenmaal bezig bent met werven en selecteren dit voornemen uit het oog te verliezen en dan bijvoorbeeld toch met mannen verder te gaan. Ook in de selectierondes hebben we steeds aangegeven dat we de voorkeur gaven aan een vrouw.”

Expliciete opdracht aan headhunter
Of je nu via een executive search bureau zoekt of zelf werft, bewuste sturing en een expliciete opdracht zijn voorwaarden. “Ook aan de headhunter geven we de opdracht van balans tussen m/v expliciet mee en dat de voorkeur naar een vrouw gaat. Dat leverde lijstjes op met zowel mannelijke als vrouwelijke kandidaten. Ook onze sollicitatiecommissie is divers samengesteld. Dat is ook belangrijk, dat heeft ook invloed.”

Doorstroombeleid voor interne kandidaten
Noordwest Ziekenhuisgroep heeft een intern doorstroombeleid, voor topfuncties wordt indien mogelijk gerekruteerd uit de eigen organisatie. Bij de managementlagen onder de rvb is sprake van een evenwichtige m/v verdeling. Volgens Gerritsen is het, eenmaal evenwichtig verdeeld, gemakkelijker om dit voort te zetten. “De rol van de voorzitter blijft hierbij wezenlijk, die zorgt ervoor dat je niet verslapt, het vraagt voortdurende aandacht.”

Interne betrokkenheid
Bij benoemingen worden binnen Noordwest verschillende gremia betrokken. Het stafbestuur en de medezeggenschapsorganen geven advies over het profiel van de rvt en rvb en worden betrokken bij de voorgenomen benoemingen. Gerritsen: “Het stafbestuur is mede bepalend bij ons in het ziekenhuis en speelt een belangrijke rol. Het stafbestuur is ook redelijk evenwichtig verdeeld. Eigenlijk zie je die evenwichtige verdeling bij ons overal wel terug.”

Tips

  1. Vasthouden van de aandacht. 
  2. De toegevoegde waarde van m/v-diversiteit in teams moet door afvaardiging van de bepalers worden gezien

Contact

Telefoon: 072-5482300
Mail: rvbsecretariaat@nwz.nl

Show in Slider: 
no
Terug