“Wij verkeren veelal in middelgrote bedrijven. Daar zitten veel vrouwen met talent. Aandachtspunt wat mij betreft is dat je breder kijkt dan alleen de corporate omgeving en de grote ondernemingen. Het valt mij ook op dat de topvrouwen elkaar allemaal kennen. We moeten er op toezien dat dit niet op dezelfde wijze gaat werken als het old boys network.”

De Meerlanden Holding NV

Grondstoffen- & energiebedrijf Meerlanden gelooft dat een circulaire samenleving mogelijk is. Een samenleving zonder afval, maar mét grondstoffen die na hergebruik en recycling als nieuwe producten worden teruggebracht in de kringloop. Een samenleving waarbij de openbare ruimte ook leverancier is van grondstoffen. Een samenleving waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen krijgen. Samen met haar medewerkers, gemeenten, bewoners, scholen en bedrijven wil Meerlanden de regionale samenleving circulair maken én de werkgelegenheid regionaal versterken en bevorderen. Haar missie: “Samen sneller circulair!”

  • Sector water en afval
  • 500 medewerkers
  • Rvb bestaat uit 1 vrouw
  • 2 vrouwen en 3 mannen in de rvc

Wat levert het op?

De rvb, tevens directieteam van Meerlanden bestaat uit één statutair bestuurder, een vrouw. De rvc bestaat uit 3 mannen en 2 vrouwen. Een evenwichtige verdeling is een aandachtspunt voor de samenstelling van de rvc, geen geschreven beleid. Volgens de algemeen directeur Angeline Kierkels: “Toen de termijn was verlopen van een van de commissarissen hebben we gezegd: ‘dat moet een vrouw worden’. We hebben toen echt bewust gekozen voor een vrouw. Ook bij de volgende vacature is wederom gekozen voor een vrouw. Voor de rvb ben ik gekozen, ik weet niet of het bewust beleid was, er was volgens mij geen specifieke voorkeur uitgesproken voor een vrouw.”

Aanpak

Niet via eigen netwerken werven
Belangrijk is dat de werving van leden voor de rvc niet via-via gebeurt. Gebruik werd gemaakt van een executive search bureau dat de opdracht kreeg een geschikte vrouwelijke kandidaat te zoeken. “We hebben het bureau de opdracht meegegeven dat het een vrouw moest zijn en dan komen ze wel met een lijstje met vrouwen. Bij onze laatste kandidate wilden we iemand met kennis van duurzaamheid én van met een business achtergrond. En daar zat een hele goede vrouw bij. We hebben daar dus bewust voor gekozen bij de laatste twee commissarissen”, aldus Angeline Kierkels.

Één vrouw in de rvc is niet genoeg
Een team met mannen en vrouwen werkt anders dan een team dat alleen uit mannen bestaat. Vrouwen kijken nu eenmaal anders tegen zaken aan. Kierkels adviseert om meer dan één vrouw in de rvc te benoemen, met twee vrouwen is er meer balans. Ik vind het zelf als bestuurder ook plezierig. Je merkt dat vrouwen vaak anders communiceren. We hebben nu sinds november een redelijk nieuw team en dat is ook merkbaar met twee vrouwen, de sfeer en de dynamiek is anders, het is constructief”.

Vrouwen in de top vergt een lange adem
De Meerlanden hanteert geen expliciet m/v-diversiteitsbeleid. Wel gaat bij een volgende managementpositie de voorkeur uit naar een vrouw. Dat blijkt in onze branche met logistieke kennis en kennis van de Openbare ruimte en techniek best lastig te realiseren. Hoewel er vrouwen in de logistiek werkzaam zijn constateert Angeline Kierkels dat er weinig vrouwen solliciteren op vacatures. “Over het algemeen zijn vrouwen nog een schaars goed. Het komt nu pas een beetje op gang. Ik vind het jammer dat het tot nu toe zo is gegaan, we houden vol, er moeten gewoon vrouwen bij komen in management posities.”

Tips

  1. Zorg voor diversiteit in de selectiecommissie en de sollicitatiecommissie voor de rvc, er moet ook een vrouw in zitten. 
  2. Wees alert op heersende vooroordelen en opvattingen over kwaliteit. Een vrouw in de commissie kan daar zeker wat aan toevoegen, anders wordt toch alleen meer van hetzelfde geselecteerd.

Contact

Telefoon: 0297 – 381 777
Email: akierkels@meerlanden.nl

Show in Slider: 
no
Terug